måndag 8 mars 2010

Tio öre bröstsocker

Handla på nätet är en fröjd. Det finns så otroligt många mysiga heminrednings- sidor att klicka sig in på. Fyllda med prylar placerade i ljusa mysigt stearinljusupplysta hemmiljöer. Miljöer som lockar oss att handla och som på bild ser så romantiskt lockande ut att vistas och leva i.

Jag vet att det, precis som i affären inte kostar någonting att titta sig omkring och det är bra. För hade det kostat pengar att skärmshoppa hade jag varit ruinerad för länge, länge sedan. Att återskapa förr nu är dyrt.

För länge, länge sedan får mig att tänka på förr i tiden. Då när nu var framtid. På den tiden då gammeldags inredning var sliten och nött på riktigt och inte på låssas som nu. På den tiden då saker fortfarande hade ett andrahandsvärde och orden lappa och laga användes betydligt flitigare än slit och släng. Då, på den gamla goda tiden när man stod på led utanför klassrummet och hälsade god morgon när fröken tog i hand. På den tiden då man reste sig ur bänkarna när rektorn kom på besök. Då när man såg upp till och hade respekt för de äldre.

På den tiden då tio öres bröstsocker stod högst på barnens önskelistor satte man värde på den lilla givna gåvan på ett helt annat sätt än nu för tiden.

Då fick man vackert spara eller önska, hoppas och längta… Nu är allt oftast bara ett knapptryck bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar