måndag 24 augusti 2009

Alla är vi maskerade

Vad olika liv vi människor lever och vad nyttigt det är att de olika liven med slupens hjälp korsas ibland. Varje människa vi möter gör oss minst en erfarenhet rikare och ger en inblick i en vardag som är milslångt ifrån vår egen men som ändå om vi inte är uppmärksamma nog, bara kan vara ett snedsteg bort.

Förutfattade meningar och sedan länge av andra redan färdigskissade bilder gör att vi tror oss veta hur en viss kategori människor lever sina liv. Människor som av någon anledning fått en stämpel och placerats eller placerat sig själva i utkanten av tillvaron. Hur vi bemöter dessa utkantsvandrare beror på uppfostran, tidigare erfarenheter eller brist på just detta. I mötet med det okända och därför skrämmande kliver rädslan in och förminskar och försvagar oss. Om vi istället vågade se individen bakom de olika maskerna av klädsel, tatueringar beteende och attityd skulle vi så småningom upptäcka en liten, svag stackare med ensamheten som enda sällskap. Med den vetskapen i handväskan skulle styrkan återvända och rädslan lägga benen på ryggen och försvinna och vi skulle stå som vinnare i mitten av boxningsringen.

Nu är det inte bara utkantsvandrarna som bär masker. Vi gör det lite till mans för att dölja vår litenhet. Vissa masker har vi tillverkat själva och andra har erfarenheten tillverkat och tvingat oss att bära. Vad är det då som saknas för att alla skulle våga ta av sig sina masker, blotta sig och släppa in varandra in på livet? Svaret bär du med dig bakom masken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar